Herkese Merhabalar. Üretmiş olduğumuz cihazlar için gerekli elektrik enerjisi ihtiyacınız karşılamak için tasarımı bize ait olan ve 6 adet lityum pilin 3seri 2paralel şekilde bms kartı ile birleştirilmesi sonucu oluşturduğumuz bataryamızı yine kendi tasarlayıp 3d yazıcı ile bastığımız kutu içerisine koyarak resimde gördüğünüz 5000mah veya 10.000mah değerinde batarya blokları üretmeyi başardık.Sizlerin kafasına takılan ve bizlere iletmiş olduğunuz sorulara cevaplar vermek boynumuzun borcu.
* Normal bir aküden neden pahalı?
* Ufak olmasından başka özelliği ne bunun?
* Bunu alsam cihazımı şu kadar çalıştırırmı?
* Nasıl şarj ederim?
Bende düşündüm ve dedimki; madem teknik bilgi istiyorsunuz şimdi başlıyorum :) 18650 piller sıfırları (orjinalleri) 3-4 dolar civarında olan ve min 3.7vdc ile max 4.20 vdc elektriği şarj edebilen ve kapasiteleri 1000 ila 3000 mah arasında değişen ve kalem pilden biraz daha büyük tekrar şarj edilebilir lityum piller demek.Bunlar bugün şarjlı matkaplardan, süpürgelere, elektrikli motorsikletten elektrikli arabalara kadar birçok yerde kullanılmakta.Sıfır bir 18650 pil 4 dolar ise bundan 6 tane alsak üzerine bunları kontrol eden kartıda eklesek, işçilik falan sadece maliyeti 500 olacaktı.Peki biz ne yaptık.Eski bozuk cihazlardan çıkartılmış ve 2.el olarak satılan pillerden test sonuçlarında kapasiteleri 2000-3000 mah arasında olanları 1-1.5 dolara satın aldık. Peki şimdi pilleri aküye nasıl çeviricez? Evet üretmiş olduğumuz Multisound cihazları genelde 12VDC ile çalıştığından, biz lityum pillerden 3 tanesini seri bağlayarak, maksimum yani tam şarjda iken 12.6 VDC minimumda yani boş iken ise 10VDC elektrik elde ettiğimiz bir akü elde edebiliriz. Bu sayede çok uzun ömürlü ve küçük bir batarya bloğumuz olmuş olur.
Bu aküler muadili olan bir kuru aküye göre neredeyse 2.5 kat daha ufak ve hafifler.Bu nedenle taşınabilirlikleri yüksek.Ama asıl özellikleri : bu yukarıda bahsettiğim piller BMS denilen ve pilleri kontrol eden bir kart ile kontrol ediliyor olmaları.Piller ne kadar şarj olmuş, ne kadar elektriği kalmış ne kadar akım çekiliyor gibi soruların cevabı bu kartta aslında. Şöyle bir örnek veriyim.Siz pilleri şarj ettiğinizde piller 4.25VDC ye ulaştığında tamam şarj işlemi bitti elektriği kesiyorum deyip pilleri koruyan bu kart.Yada kullanırken artık pillerin kapasitesi 3VDC nin altına düşmeden yani piller zarar görmeden elektriği kapatmalıyım diyende bu kart. Hal böyle olunca hem piller hemde siz bu aküyü yıllarca aynı ilk günkü gibi kullanabileceksiniz.Bu her 2-3 yılda ömrünü tüketen kuru akülere göre bence para vermeye değer olduğunu gösterir.
Örnek veriyorum 2 paralel gruplu bir batarya bloğu yaptık.3 tane seri pil ve 2 paralel pil (yani toplam 6 pil kullandık).Bunları 3s2p BMS kartı ile birleştirdik.Elimizde şuan neredeyse dünyadaki en son teknoloji olan pil bloğu var ve bu akünün kapasitesi test sonucunda 5000mah olsun.Evet orjinal bir 5000mah lik bir akümüz oldu.Benim cihazımı ne kadar çalıştırır buna bakalım.Örnek veriyorum sizin cihazınız ortalama 15 watt çıkış veriyor olsun.Normalde çekmesi gereken akım 1.25 amper.Ama ses sinyalleri inişli çıkışlı olduğundan matematiksel olarak yarısı olan değeri alıcaz ve bu 600mah demek.Yani sizin cihazınız 12VDC ile beslendiğinde saatte 600mah elektrik kullanıyor.(Bu sayılar sesi ne kadar açtığınıza ve kaç çıkışlı cihaz kullandığınıza göre değişir.) Hal böyle olunca 5000 i 600 e böldüğünüzde 8-9 saat cihazınızı hiç kapatmadan kullanmanız manasına gelicektir.Peki aynı değerde bir 7000mah kuru akü bu cihazı ne kadar çalıştırır? Ucuz bir kuru akü aldık.Ağır olmasına ve büyük olmasına rağmen taşıdıkta.Üzerinde yazan değer 7000mah.Süper buraya kadar sorun yok.Ama üzerinde yazan 7000mah.Birde gerçeğine bakalım.Bu aküler aküyü kontrol eden bir sisteme sahip olmadıklarından deşarj esnasında voltaj 10VDC'nin altına düştüğünde dahi elektriği kapatmazlar.Bu durum kısa vadede sizinde hoşunuza gider.Çünkü akü elektriği kesmez ve sizde cihazınızı kullanırsınız.Taki akünün voltajı, sizin kullandığınız mp3 çalar cihazınızın amfisinin minimum çalışma voltajına düşüne kadar. artık cihaz çıkış vermeyeceğinden akünün bittiğini anlarsınız.Bu süreç hep böyle işler.Ama artık akünüz eskisi gibi 7000mah ile şarj olmayacaktır.Kapasitesinden çok kaybetmiştir. O yüzden üzerinde 7000mah yazan aküler hiçbir zaman 7000mah çıkış vermez hatta bazen genelde 2 yıl içinde ömürlerini tamamen doldururlar.Bakınız aşağıdaki cümleler Kuru akünün üreticisi olan geta firmasının kendi broşüründen alınmıştır.
6-10 saat arasındaki deşarjlarda 10.2- 10.5 Volt,
10 saatten daha uzun süreli, yavaş deşarjlarda 10.5-10.8 Volt’tan daha aşağı
düşürülmemelidir.
Siz şimdi bizden veya dışarıdan 3 seri bağlı 2 paralel bağlı 3s2p BMS kartı ile yapılmış bir batarya bloğu aldığız.Bunu normal bir akü şarj aleti ile şarj edebilirsiniz.Eğer akü şarj aletiniz 12.6VDC den daha fazla voltaj veriyorsa pilinizi %100 kapasite ile 12VDC veriyor ise %85 kapasite ile şarj edebilirsiniz.Soldaki resimde gördüğünüz pil bloğunu babamın mobil modemini piknikte kullanabilmesi için yapmıştım.3d bir kutu tasarladım ve bu sayede aküyü kısa devrelerden korudum bir açma kapama tuşu.Multisound X ten aldığımız gücümüzle artık ana felsefemiz olan yapılabileceklerin en iyisini yapma konusuna pilleride ekleme zamanı geldi :) Kendinize iyi bakın :)
Herkese merhabalar.Hepimizin elinde daha doğru düzgün kaç watt bile olduğunu bilmediğimiz hatta watt’ın bile ne demek olduğunu bilmediğimiz hoparlör veya cihazlar mevcut.Hoparlörlerin nasıl çalıştığını bilmek isteyenler için konu ile ilgili bildiklerimi paylaşmak istedim.
Plurifon olsun, Multisound veya ETG olsun bütün markalar plastik kutularının içerisinde DRİVER denilen (sol taraftaki resimde mevcut ) temel mantığı bir mıknatıs ve buna bağlı yuvarlak bakır bobini ( membran ) titreştirmek olan ünitelerden oluşur.Yapımı aslında basit olsada kaliteli bir Driver yapmak aslında o kadarda kolay değil.
Eskiden bu driver ünitler'de normal mıknatıs kullanılırken teknolojinin gelişmesi ile beraber birçok marka Neodimyum denilen Atom numarası 60 ve simgesi Nd olan mıknatıs türünü kullanmaya başladı.Bu mıknatısın normalinden farkı( fiyatı çok fazla olsada ) normalinden yaklaşık 1000 kat daha fazla çekim gücüne sahip olması.Bir örnek vermek gerekirse yaklaşık 30 cm uzaktan bile birbirlerini çekebilmektedirler.Bu yüzden normal mıknatısla yapılan speakerlara oranla daha güçlü ve net ses üretebilmeleri mümkün.Plurifonun 50 watt nodimyum speakerı buna en güzel örnek.Driver ünit içerisinde mevcut bobinde sarılı olan telin iletkenlik oranı speakerın kalitesini etkileyen bir diğer faktör.Dünyada elektrik enerjisini en iyi ileten madde altın olsada pahalı olmasından ötürü ona nazaran daha ucuz olan %100 bakır kablolar kullanılıyor.
Birde driver ünit ile amplifier arasında kullanılan yaklaşık 5 metre ile 10 metre uzunluğundaki kablolar var.Eğer burada bakır oranı düşük hatta ve hatta %100 Bakır olmayan kabloların kullanılması sesin kaliteli bir şekilde amplifier'dan speaker'a iletilememesine sebep olmakta.Bir diğer konu bu kabloların kalınlığı iletilmek istenilen ses sinyali için doğru kalınlıkta kablo seçilmeli.Aksi takdirde sinyalin belli oranı ısıya dönüşerek kaybolmakta.50 Watt amplifier ve 50 Watt speakerların kullanıldığı sektörde genellikle iletilmek istenen ses sinyali için %100 bakır ve 18 GA kalınlığında kablolar kullanılmalı.
Şuna değinmeden geçemiycem.Kaliteli bir 50 Watt neodymium driver yaklaşık 70-80 dolar ve 100 metre 18ga %100 bakır kablo 60 dolar civarı.Yani speakerın niye yüksek fiyatlara satıldığını anlamak için yeterli bir örnek sanırım.Yine Plurifon'un sattığı kablo veya kendi speakerlarına koyduğu kablolar %100 bakır ve 18 ga :). Kendinize iyi bakın
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr2geMTMxCUBtXXgWXz8pIxlLJQ0mZNi1uRsWKVn9CecvD6N3ALZSC4K7TJ1G5uhFuDCZKV2Kg04mLuQ0z5kVZwRlajNIdGqCGgaUYr-pdz268RPQDGyBsdcEvjEGMOZK44AHKXIE5ajVh/s1600/tpa3118.jpg)
MULTİSOUND TEKNOLOJİSİ
Herkesin kullandığı cihazın nasıl çalıştığını ve içerisinde neler olduğunu bilmeye hakkı olduğunu düşünüyoruz.Bu nedenle size bizim tarafımızdan üretilen cihazlar içerisinde MultiSound 2 serisi, Multisound 1 serisi ve Multisound X,2X ve XS cihazlarının içerisinde neler var kısaca anlatıcam.
Başta 2018 yılında başladığımız MultiSound1 ve 2 projesi ve daha sonra 2020 yılında ulaştığımız Multisound X teknolojisi olmak üzere %100 yerli üretim yapmak amacıyla yola çıksakta ülkemizde ileri teknoloji elektronik ürünlerin bulunmaması nedeniyle bazı elektronik parçaları ithal etmek zorunda kaldık. Ama bu oran inanın %30 dan fazla değil.
En başta cihazın dış kısmı ile başlayalım.%100 Türkiyede üretilmiş olan kutular; darbelere karşı dayanıklı sıkıştırılmış ABS isimli sert plastikten üretilmiştir. Yine %100 Türkiyede üretilmiş tuş paneli kabartılmış membran olup suya veya dış etkenlere dayanıklıdır. Cihazın üst tarafında Audio çıkışı için kullanılan standart ölçülerde RCA jackları ile 3.5mm jackları Türkiyeden satın alınsada üretim yeri muhtemel Çin veya A.B.D'dir. Elektrik girişi için kullanılan kablo türk malı olup günümüz şartlarında üretilen en kaliteli kablodur.
Cihazımızın içerisinde 10vdc ile 24vdc arasındaki voltajlarda çalışan modeline göre 2 veya 1 adet birbirinden bağımsız 2.01 ve 1.01 modelleri için 60 watt güç sağlayan TPA3118 entegresi ile hazırlanmış 60w amfi kartı, 2.11, 1.11 ve Multisound X modelleri için 35 watt çıkış gücü sağlayan TDA8932 amplifier kartı mevcuttur.Bunlar her kanal için ayrı ayrı 60Watt ve 35 watt çıkış gücü sağlayan D sınıfı amfilerdir ve kararlılıkları yüksektir. Bu nedenle aşırı ısınmaz ve seslerde bozulmaya yol açmazlar. Yine cihazımızın iç kısmına üzerlerine microSD kartları taktığımız 2 Adet MP3 ve WAW dosyalarını çalabilen MP3 modülü bulunur. Bu modüller 32GB'a kadar microSD kartları desteklerler.Sadece Multisound X cihazlarında mevcut işlemci tuş takımı ve diğer işlemlerin düzgün bir şekilde yapılmasını sağlar.Ama herşeyden önemlisi bu işlemci üzerinde çalışan kod.Herşey burda başlıyor ve tamamen bizim tarafımızdan yazıldı :)
Cihazımızın adaptör girişi ile güç kaynağı arasında ters akü bağlantılarına karşı cihazı koruyan bir devre ekledik.Bu sayede akü bağlantısını ters bağladığınızda cihazınız çalışmayacak ve zarar görmeyecektir.Cihazımızın içerisinde 12vdc yi 5vdc ye çeviren bir güç kaynağı mevcuttur.Burada üretilen 5vdc mp3 modülleri için gerekli olup,aynı zamanda Multisound 2 serisi cihazlarda ön paneldeki LED göstergeyi aydınlatır. Buradan yola çıkarak cihazınıza 12vdc girişi yapıldığı ve 5vdc ye doğru şekilde dönüştürüldüğünü anlarsınız.
Ve son olarak tuş takımı; çalmak istediğiniz parçayı olabilecek en kolay yoldan çalmanızı sağlayan membran bir yuş takımı tasarladık.Bu sayesinde istediğiniz parçayı tuşlamanız ve Play tuşuna basmanız yeterlidir. Yine tuş takımı %100 yerlidir ve çıt çıtlı tuş takımı ; sert bir basma hissi verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder